Menü megnyitása

A XIII. Kincskeresők versenyről

2017. november 28.

2017. november 8–9-én 13. alkalommal valósult meg a Kincskeresők – helyi és regionális értékeket kutató diákok konferenciája az SZMPSZ Galántai Regionális Központja mint Tehetségpont, valamint a Mentor Felvidéki Tehetségsegítő Tanács szervezésében. 

A konferencia célja a szlovákiai magyarság tájaihoz, településeihez és közösségeihez kapcsolódó, a téma iránt a pályázó személyes kötődését is nyilvánvalóvá tevő pályamunka bemutatása 10 perces előadás keretében, PowerPoint segítségével, tetszés szerint választható (kultúrtörténet, helytörténet, néprajz, vallástörténet, művészet, irodalom, földrajz, természetvédelem, gazdaságtörténet, építészet stb.) témakörben. 

A konferencián elhangzott előadások a diákok saját kutatásaira épültek, melyet egyénileg vagy csoportosan végeztek. A kutatási eredményeket – a versenykiírás értelmében – egyedül, de legfeljebb ketten mutathatták be a diákok. Az egyes témakörök feldolgozása iskolán kívüli tevékenységhez kötődik, ugyanis a kutatás a társadalmi emlékezetre (néprajzi, történelmi, helytörténeti témák), levéltárakra, múzeumi és helytörténeti gyűjteményekre támaszkodik. 

Az előadásokat Prokopp Mária művészettörténész, az ELTE emeritus professzorasszonya mellett szerdán Szántó Judit, a Nemzeti Tehetségpont igazgatója és Török Beatrix a MATEHETSZ képviselője, csütörtökön Bíró Friderika és H. Csukás Györgyi, a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum nyugalmazott főmuzeológusai értékelték.

A dunaszerdahelyi Építészeti Szakközépiskolában megrendezett konferenciáról részletesen a szervezők által készített beszámolóban olvashatnak.