Menü megnyitása

A XVII. és a XXI. század találkozása az Esterházy kreatív történelemversenyen

2017. február 24.

Várakozáson felül többezer fiatalt mozgatott meg a tizedikes gimnazisták számára meghirdetett első Esterházy kreatív történelemverseny középdöntője, ahol három fős csapatok küzdöttek a május 3-i döntőbe kerülésért.

A 30 középiskolai csapatból 14 – nyolc vidéki, öt budapesti és egy határon túli – jutott tovább a kismartoni döntőre, melyet egy egyedülálló helyszínen, az Esterházy-kastély világhírű Haydn Termében rendeznek meg.

A bejutott csapatok a második fordulóban egy-egy szakmai prezentációval és kreatív videóval készültek. Sok izgalmas munka született, a fiatalok a maguk képére és ízlésére formálták a feladatokat. A zsűri a legkreatívabb videónak a Budapesti Osztrák Iskola és az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium közös munkáját választotta. Többen korhű ruhában adták elő prezentációjukat, köztük a budapesti Könyves Kálmán Gimnázium tanulói, akik XVII. századi ruhában jelentek meg a középdöntőn. Többezer embert megmozgatott a szervezők és a gyerekek által közölt Instagram és egyéb közösségi média tartalom, a legaktívabb a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium, valamint a soproni Széchenyi István Gimnázium csapata volt ezen a téren.

Az MTA könyvtárában az elmúlt két nap zajlott ESTÖRI első Esterházy kreatív történelmi versenyre remek ötletekkel, videókkal és prezentációkkal érkeztek a fiatalok. Az Esterházy-család történetére épülő, tizedikes gimnazistáknak kiírt megmérettetésre 130 csapat jelentkezett.