Menü megnyitása

Beszámoló a 2017-es Felfedezettjeinktől: Nikolényi Gergő

2017. szeptember 20.
Nemzeti Tehetségsegítő Tanács „Felfedezettjeink” 2017. - Fődíj

 

19 éves, Kistelek

Milyen területen volt szükséges segítségre és hogyan használtad fel a díj összegét?

A Felfedezettjeink 2017 pályázaton számomra ítélt összeget egy ASUS Transformer 3 Pro laptopra fordítottam. Azért volt szükségem egy új laptopra, mert az előző használatát megnehezítette lassúsága és gyakori lefagyásai, továbbá a mérete kissé nehézkessé tette a szállítását.

Az új laptop legfőbb előnyei, hogy lehetőséget ad tollal történő érintéses bevitelre, kisebb és vékonyabb, így könnyebben szállítható, valamint gyorsabb és felhasználó barátabb szoftverrel rendelkezik. Ezt az eszközt használom a legtöbb dokumentumom tárolására, még azokéra is, amelyeket korábban csak papírformában tudtam magamnál tartani. Ide tartozik néhány irat, okmány és a tanulmányaim során kapott tömérdek mennyiségű jegyzet és tananyag. A szorgalmi időszakok közötti szünetek alatt ezen több kilogramm papír elfoglalta bőröndjeim nagy részét, ezért rendszeres szállítása külföld és Magyarország között meglehetősen körülményessé vált. A laptop segítségével jegyzeteimet ugyanúgy el tudom készíteni, mint eddig, tárolásuk és szállításuk azonban sokkal kisebb helyigényű, valamint a dokumentumok rendezése is egyszerűbbé vált. Az eszközt így naponta használom a tanév alatt az előadásokon jegyzetelésre, esszék írására, valamint a feladott problémafeladatok megoldására. Ennek köszönhető, hogy az év végi vizsgáimon a legjobbak között szerepeltem, két kurzusomon 1. osztályú, másik kettőn pedig 2.1 osztályú eredményt produkáltam - a Cambridge-i vizsgarendszer szerint 1., 2.1, 2.2, 2.3 és 3. osztályú kategóriákba lehet kerülni, sorban csökkenő minőséggel.

Hogyan telt az elmúlt bő féléves tevékenységed?

A jól funkcionáló, gyors, nagy teherbírású és belső tárhelyű eszközzel sokkal gördülékenyebbé vált a tanulmányaimhoz az elvárt tananyagon felüli tudás beszerzése és kifejezetten hatékony lehettem a nyári projektmunkám során. A munkámat egy elismert immunológia laboratóriumban végeztem el, ahol a laptop nagy segítségemre volt a projekt megtervezésében, a szükséges tudományos cikkek feldolgozásában, a kísérleti elrendezések megalkotásában, az adatok kielemzésében, a projekt végi beszámoló és prezentációm megszerkesztésében és bemutatásában, valamint a laborpartnerekkel és a munkám felügyelőkkel való kapcsolattartásban. A projektem során a daganatos megbetegedésekben fontos szerepet játszó immunsejt-receptorfehérjékkel és egy, az ezek működését befolyásoló immunterápiás gyógyszer hatásaival foglalkoztam.

Úgy gondolom, hogy megfelelő elektronikai eszközök – laptop, telefon – nélkülözhetetlenek számomra annak érdekében, hogy hatékony lehessek a számomra szükséges információk megszerzésében, feldolgozásában és esetleges továbbításával. A fent említett készüléket naponta használom, így hozzájárul ahhoz, hogy naprakész lehessek tanulmányi és tudományos szempontból és, hogy munkámat gyorsan és pontosan elvégezhessem.

Az alább mellékelt fájlban az említett projektmunka részletes eredményeiről olvashatunk.