Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

MATEHETSZ hírlevél, 2014. április

Aktuális hírek: 

Indul a Tizenkettő nem egy tucat közönségszavazása!

Április 17-től május 10-ig szavazz a kedvenc filmedre a Tizenkettő nem egy tucat közönségszavazásán!

Közel 25000 résztvevő "A tehetség hónapja" rendezvényein

Tehetséges fiatalokra és a tehetségek támogatásának fontosságára hívta fel a figyelmet „A tehetség hónapja” rendezvénysorozat, mely 2014. április 25-én a győri Kísérletbazár című mini science picnic-kel, az egri rajzos street art akcióval, a solti tehetségnappal és a tatabányai szülői klubbal zárult.

A fotópályázat nyertes alkotásai

Az Országos Tehetségnap 2014 keretében kiállítást rendeztünk, és ajándékcsomaggal díjaztuk a nyertes Tehetségpontok fényképeit.

Fókuszban a tudomány és a kreativitás

Véget ért a TudásFeltöltés 2.0 vetélkedő.

Támogassa adója 1+1%-ával a tehetséggondozást!

2014-ben is lehetőség van arra, hogy a MATEHETSZ és a Nemzeti Tehetség Program támogatására fordítsa adója 1+1%-át. Ne feledje, a rendelkező nyilatkozatot akkor is kitöltheti, ha munkáltatója vagy a NAV készíti el adóbevallását!

Madarat gyűrűjéről…

A biológiaórák nem fejeződnek be kicsöngetéskor a Kecskeméti Humán Szakképző Iskola és Kollégiumban: a MATEHETSZ (Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége) támogatása révén az érdeklődő diákok nemrég az izsáki Kolon-tónál jártak madárgyűrűzésen.

Kolesz – jó lesz?

Géniusz-könyv a kollégiumi tehetségsegítésről és a szülő-pedagógus szövetségről.

Játszani is

K. Nagy Emese Gondolkodásfejlesztés táblajátékokkal című kötete a Magyar Géniusz Program és a Tehetséghidak Program által megjelentetett sorozatban látott napvilágot. A könyv elsősorban a tehetséggondozásban dolgozó szakemberek munkáját segítheti.

Programok: 

A kód napja

Az ISZE Tehetségsegítő Tanács Kód-„napja" névvel, április 14-30. közötti időszakban zajló informatikai tehetséggondozó programot indít.

Évzáró koncert

A Snétberger Központ harmadik évfolyamának évzáró koncertje május 3-án a Zeneakadémián.
Interjúk: 

A világ iránti kíváncsiság

Szathmáryné Papp Máriával, a maglódi Napsugár Óvoda vezetőjével beszélgettünk, aki annyi más szakmai feladata ellátása mellett évekkel ezelőtt megalapította a Monor térsége Óvodai Tehetségsegítő Hálózatot, aztán a térségi Tehetségsegítő Tanácsot – ennek kapcsán rendszeres elméleti-gyakorlati bemutatókat tartottak az érdeklődő kollégáknak. A beszélgetésbe bekapcsolódott Sztrunga Flóriánné óvodapedagógus, környezeti nevelő, a Harmatcsepp Műhely vezetője is.

A zene ott kezdődik, ahol a szó hatalma véget ér

Konyicska Renáta fiatal zongoraművész, a 2014-es Sólyom-ösztöndíjasok egyike. Renáta tíz évesen nyert felvételt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Előkészítő Tagozatára, ahol nyolc évig Esztó Zsuzsa tanította, majd egyetemi tanulmányait Baranyay László osztályában folytatta. Mesterképzését Londonban, a Royal Academy of Musicban folytatja Pascal Nemirovski osztályában. Renátával zenéről, példaképekről, terveiről beszélgettünk.

Négy hang is okozhat zenei élményt

Március végén Bonis Bona életműdíjat vett át Kerényi Sándor oboaművész-tanár, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem nyugalmazott főiskolai docense.

Tanulható gondolkodásmód

Polgár Judit a sakktörténet legeredményesebb sakkozó nője. A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács idén a kivételes munkássága okán a Magyar Tehetség Nagykövete címet adományozta neki. Polgár Judit alapítványa a Nemzeti Alaptantervbe is bekerült közoktatási programot dolgozott ki a logikus gondolkodás fejlesztésére. Az új általános iskolai tantárgy oktatásával kapcsolatos ismeretek, a Sakkpalota módszertan elsajátításában rendszeres, akkreditált pedagógusképzésekkel is segíti a pedagógusokat.

A versenyre készülés közben megszerzett tudást nem vehetik el tőled

Április elején Athénban rendezték meg az Európai Természettudományos Diákolimpiát, ahonnan egy arany és egy ezüstéremmel tért haza a két magyar csapat.

Lázadó tizenéveseknek – dicséret

Beszélgetés a Bonis Bona életműdíjas Kerekes Barnabással.

Biológus és jogász

Interjú Sulyok Katalinnal, a 2014-es Sólyom László tehetség-ösztöndíjasok egyikével.