Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

MATEHETSZ hírlevél, 2014. január

Aktuális hírek: 

Hol a helyünk a globális tehetségtérképen?

Milyen a tehetségbarát társadalmi-gazdasági környezet? Milyen összefüggés van egy ország versenyképessége és a tehetségek segítése között?  Egy globális felmérés nemrég 103 országban vizsgálta, ki hogyan gazdálkodik tehetségeivel. Minket az érdekelt, mit jelent Magyarország  40. helyezése.

Iránytű, nemcsak csodabogaraknak

Január 25-től új sorozat indult a Duna TV-n: a Csodabogár minden korosztály felé fordul, hogy szórakoztatva tájékoztasson a hazai tehetséggondozás jelenéről és jövőjéről. Ajánló.

Nemzeti Tehetség Program: itt vannak az új felhívások!

Összesen mintegy 800 millió forintos keretösszeggel jelentek meg új felhívások a Nemzeti Tehetség Program (NTP) keretében, hogy Magyarországon és a külhoni magyarlakta területeken hatékonyan fejlődjön a tehetségsegítés ügye.

Felfedezettjeinket is díjazta a MOL Tehetségtámogató Programja

A MOL cégcsoport Új Európa Alapítványán keresztül 2006 óta támogatja a fiatal tehetségeket, így az elmúlt évek során közel 3000 sportoló és művészeti vagy tudományos pályára készülő fiatal fejlődését segítette anyagi támogatással.

Nobel-szemináriumon a Tehetséghidakkal

A PictoVerb tizennyolc éves „atyja”, Zsombori Balázs a Nobel-gáláról.

Londoni génfestő Szegeden

A MATEHETSZ (Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége) egyik legnépszerűbb felhívása a peregrinus klubok létrehozását támogatta. A peregrinus szó jelentése vándor: a felsőfokú tanulmányaikat külföldön folytató magyar diákok az egykori alma materükbe szervezett találkozókon megosztják kinti tapasztalataikat a következő, tőlük nem is olyan távol álló generációkkal. Január 8-án a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban a tanév harmadik peregrinus klubja zajlott: Kopniczky Margarita londoni élményeiről mesélt.

Szavazás az Aegon óravázlatokról

Magyartanárok szavazatait várják január 31-ig.

Játékos tanulás az Okos Dobozzal

Immár teljes tartalmában elérhető az Okos Doboz, amely az 5-11 éves gyermekek számára a Nemzeti Alaptantervhez és a Kerettantervhez szorosan illeszkedve segíti a közismereti tárgyak tananyagainak elsajátítását és a kognitív készségek és képességek érdekes, játékos fejlesztését.

Tehetségmorzsák a Facebookon is!

Két vizsga között gyakran lazítasz közösségi híreket olvasva? Munka közben gyakran kapcsolódsz ki a Facebookot böngészve? Lazíts tartalmas hírekkel, kövesd a MATEHETSZ oldalát a közösségi portálon is!

Tehetségcsatorna már a Youtube-on is!

Híreinkről, eseményeinkről, felfedezetteinkről és tehetségnagyköveteinkről rövid videók formájában is hírt adunk a Youtube felületén, ahol a 2013-as év Tizenkettő nem egy tucat című pályázatra fiatalok által készített kisfilmek is megtekinthetőek. Kapcsolódj ki velünk a Youtube-on is!

MATEHETSZ felhívások: 

Informatikai alapismeretek - ECDL tanfolyam

A MATEHETSZ újra megnyitotta az ECDL tanfolyam online pályázati felületét. A részletes, kissé egyszerűsített, viszont négy modul megszerzésére lehetőséget adó felhívás és a jelentkezés módja itt található. A beadási határidő január 31.

Tehetségfejlesztés a Tanodákban - műhelymunka

Január 27-ig lehet jelentkezni a TÁMOP-3.4.5-12-2012-0001 azonosító számú „Tehetséghidak Program”című kiemelt projekt keretében megvalósuló Tehetségfejlesztés a Tanodákban műhelymunkán való részvételre.
Programok: 

HBLF ROMASTER Program

A HBLF-ROMASTER Alapítvány pályázata hátrányos helyzetű, magukat cigánynak valló középiskolások részére. Pályázni február 7-ig lehet.

47. Országos Középiskolai Fotókiállítás 2014 Pécs

A Pécsi Simonyi Károly Szakközépiskola és Szakiskola fotókiállítást rendez középiskolai tanulók fotóiból.

Anita Borg Memorial Scholarship 2014-2015

A Google ösztöndíj pályázata a számítástechnika és informatika területén kiemelkedő teljesítést nyújtó nők részére.

Google Europe Scholarship for Students with Disabilities 2014-2015

Google ösztöndíjra kiírt nemzetközi pályázata fogyatékkal élő fiatalok számára.

3,2,1... Forog?

Elindult a TudásFeltöltés 2.0 vetélkedő, a pályaművek beküldési határideje: február 28.

XIX. Országos Tudományos és Technikai Diákalkotó Kiállítás - 2014

A TIT Kossuth Klub Egyesület és az Uránia Ismeretterjesztő Alapítvány pályázatot hirdet 10-19 éves diákok számára természettudományi és műszaki tematikájú – elsősorban a megújuló energiákkal és a fenntarthatósággal kapcsolatos – tetszőleges tárgyú, jellegű diákalkotások megvalósítására.