Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

MATEHETSZ hírlevél, 2014. május

Aktuális hírek: 

Az OKTV győzteseit és a Bonis Bona-díjas versenyfelkészítő pedagógusokat köszöntötték

72 iskola 108 tanulója és 49 eredményes versenyfelkészítő tanár vehetett át elismerő oklevelet május 30-án.

Tehetségbarát Európát!

Kétnapos nemzetközi konferencia és Európai Tehetségnap Budapesten május 8-10. között. Beszámolónk.

Tehetségútlevél program

Az Országos Tudományos Diákköri Tanács az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet támogatásával elindította a Tehetségútlevél Programot. A Program célja, hogy a középiskolai tanulmányok során már azonosított és a felsőoktatásba felvételt nyert tehetséges fiatalok számára biztosítsa azt, hogy felsőfokú tanulmányaik közvetlen kezdetétől részt vehessenek a tudományos diákköri tevékenységben.

Az Év Talentumai

Makra Noémi tornász, Fodor Mátyás néptáncos és Zsombori Balázs feltaláló vehette át 2014-ben az OFI által alapított „Az Év Talentuma” díjat.

Lezárult a Tizenkettő nem egy tucat! közönségszavazása

A közönségszavazáson 5 kategóriában lehetett szavazni, több mint 2700 szavazat érkezett a 25 kisfilmre. Íme a nyerteslista.

A Tehetséghidak Program 28 nyílt és 56 csoportos képzés megszervezését támogatja a III. képzési ütemben

2013. november 18-án megjelent a Tehetséghidak Program harmadik képzési üteme, amely 2014. februártól 2014. április 30-ig tart.

Programok: 

Pályázat államilag támogatott önképző-tehetségfejlesztő programban való részvételre

Felvételi a Bolyai Műhely Alapítvány Önképző Műhelye 2014-2017. közötti képzési programjába.

Harsányi István-díj

A Manager Képzés Alapítvány Kuratóriuma a Pro Progressio Alapítvány támogatásával a „Harsányi István-díj” (és a velejáró kutatási ösztöndíj) elnyerésére a 2014. évre pályázatot ír ki.
Interjúk: 

Tapasztalati tanulás

Józsa Istvánnal beszélgettünk, aki a tehetseg.hu honlapon többek közt azt olvasta, hogy mindenki tehetséges valamiben, illetve azt, hogy aki képes bármilyen módon segíteni mások tehetségének felismerését és támogatását, az lehet tehetségfejlesztő pedagógus. Ezek után beadta a pályázatokat, és támogatást nyert.

Új utak a tehetségígéretek felfedezéséhez

Csemer Patrícia a Tehetséghidak Program 4-es és 8-as alprojektjének vezetője és szakmai felelőse. A program zárása kapcsán a tanodák helyzetéről, kihívásairól, jó gyakorlatokról és jövőbeli tervekről beszélgettünk. INTERJÚ.

Mélyreható figyelem

Lukácsi Hubával, a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium nyugdíjas tanárával, az iskolában működő Latinovits Diákszínpad vezetőjével beszélgettünk.

Megérzi az ember, ha valakiben ott van a tehetség

Alexander Brody tehetségnagykövettel Csermely Péter beszélgetett a budapesti nemzetközi tehetségkonferencián.

Párbeszéd, kemény munka, kitartás

Alakszai Zoltán fiatal jogász, a 2014-es év egyik Sólyom-ösztöndíjasa. Zoltán Miskolcon született, ott járt jezsuita gimnáziumba, majd Budapesten, az ELTE jogi karán folytatta tanulmányait, emellett a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium tagja volt több éven át. Egyetemi tanulmányai után jogászként dolgozott egészen az utóbbi időkig, míg megkapta a Sólyom László által adományozott ösztöndíjat. Zoltánnal jezsuita értékrendről, kutatási tervéről és céljairól beszélgettünk.