Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

MATEHETSZ hírlevél, 2014. március, II.

Aktuális hírek: 

Vulkánkitörés és zajos ünneplés az Országos Tehetségnapon

Tehetségnagykövet lett Polgár Judit, Alexander Brody és Somlai-Fischer Ádám. A „Felfedezettjeink” pályázaton 25 fiatal nyert támogatást. Átadták „A Tehetségek Szolgálatáért” díjakat.

Jótól jót tanulni

Kiváló tehetséggondozó pedagógusoknak adták át a Bonis Bona díjakat. 2020-ig EU-s forrásból évente plusz 1 milliárd forint jut tehetséggondozásra – jelentette be Balog Zoltán.

A tehetség hónapja

Március 25-től egy hónapon át több mint 140-féle programot kínálnak a Tehetségpontok és Tehetségsegítő Tanácsok az egész országban.

A tábla és a kréta nem elég!

Kísérleti eszközök, hangszerek, sportszerek, fejlesztő játékok – 150 millió Ft értékben jutottak eszközhöz Tehetségpontok és hátrányos helyzetű tehetségekkel foglalkozó tanodák a MATEHETSZ uniós támogatással megvalósuló Tehetséghidak Programja keretében.

A siker ünnepe Szabadkán

Díjazták a tehetséges diákokat és az elhivatott pedagógusokat is a II. Vajdasági Tehetségnapon.

Pakucs János kapta a 2014-es Honoris causa Jedlik Ányos-díjat

Idén is átadták a Jedlik Ányos-díjakat, melyre 1996 óta minden évben hagyományosan a március 15-i nemzeti ünnephez kapcsolódóan kerül sor.

Remélem, a díj segíti majd a tehetségközpontot is

Snétberger Ferenc tehetségnagykövet Kossuth-díjban részesült.

Játszani is

K. Nagy Emese Gondolkodásfejlesztés táblajátékokkal című kötete a Magyar Géniusz Program és a Tehetséghidak Program által megjelentetett sorozatban látott napvilágot. A könyv elsősorban a tehetséggondozásban dolgozó szakemberek munkáját segítheti.

Tehetségcsatorna már a Youtube-on is!

Híreinkről, eseményeinkről, felfedezetteinkről és tehetségnagyköveteinkről rövid videók formájában is hírt adunk a Youtube felületén, ahol a 2013-as év Tizenkettő nem egy tucat című pályázatra fiatalok által készített kisfilmek is megtekinthetőek. Kapcsolódj ki velünk a Youtube-on is!

Programok: 

TEVA-ösztöndíjprogram gyógyszerészhallgatóknak

A TEVA kétéves ösztöndíj programja gyógyszerészhallgatóknak.

MOL Tehetségtámogató Program Sport

A MOL pályázata 10-18 év közötti, kiemelkedő sportteljesítményt nyújtó diákok számára

Ericsson-díj 2014

Az Ericsson Magyarország pályázata általános- és középiskolai matematika- és fizikatanárok részére

Az én mesém 2014 - Illusztráljunk együtt mesekönyvet!

A Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ hetedik alkalommal hirdet meseíró pályázatot gyerekeknek és felnőtteknek.

Találjuk fel a Holnapot! Tanulmányi Ösztöndíj 2014.

A Novofer Alapítvány a Műszaki-szellemi Alkotásért kuratóriuma, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács és a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége, a Messzehangzó Tehetségek Alapítvány és a KELLO Könyvtárellátó Kft. pályázata középiskolásoknak.
Interjúk: 

A hatalom nem cél, hanem eszköz

Somlai-Fischer Ádám építész, médiaművész, designer. A Kitchen Budapest és a legismertebb hazai startup, a Prezi társalapítója, 2014-ben az NTT Tehetségnagykövete. Kitartásról, kreativitásról, innovációról beszélgettünk.

Akinek az innováció a múzsája

Interjú dr. Pakucs Jánossal, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnökével, alapítójával a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalában a közelmúltban átvett honoris causa Jedlik Ányos díja alkalmából – műszaki alkotásokról, mérnöki tehetségről, művészetről, pályakövetésről.

Az óvodai tehetséggondozásról

Nagy Jenőnével beszélgettünk, aki a Szent István Egyetem Pedagógiai Karának főiskolai adjunktusa, továbbképzési vezető, a Tehetséghidak Program oktatója. 2013 szeptemberétől közreműködik a tudástranszferben, facilitátorként pedig egyre több óvodavezetőhöz juttat el a tehetséggondozásban korszerű elméleti és gyakorlati ismereteket.

Kölcsönösen fejlesztjük egymást a lányommal

Gonda Judit a Mérei Intézet munkatársa, és nem mellesleg Juli, egy igazán különleges kislány édesanyja. Diszlexiáról, fejlesztésről, otthon is használható módszerekről beszélgettünk vele.

A Furfangos Fizika mestere

Beszélgetés Vigh Máté fizikussal, a fizika diákolimpia magyar versenyzőinek felkészítőjével.