Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért

A „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” díj 2013 tavasza óta ad lehetőséget a tehetséggondozásban kiemelkedő munkát végző hazai és határon túli pedagógusok elismerésére. A díj elnevezése a Bonis bona discere, vagyis „Jótól jót tanulni” latin közmondásból származik.
 
Az Országgyűlési Határozattal indított, 2028-ig szóló Nemzeti Tehetség Program egyik célkitűzése, hogy erkölcsi és anyagi elismerésben részesítse azokat a hazai és határon túli tehetséggondozó pedagógusokat és szakembereket, akik általános iskolákban, középiskolákban, szakiskolákban végzett munkájuk során kiemelkedően sokat tesznek a nemzet tehetségeinek kibontakoztatása érdekében. E cél elérése érdekében az EMMI kezdeményezésére a Nemzeti Tehetség Program végrehajtásáért felelős szervezet, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet meghívásos pályázatot írt ki a szakmai elismerés szempontrendszerének kidolgozására és a díj odaítélésével kapcsolatos teendők koordinálására. A feladat ellátására 2014. végéig a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (MATEHETSZ) kapott felkérést azzal, hogy a hazai és határon túli Tehetségpontok több mint 1000 tagot számláló hálózatán keresztül érje el a jelölésre legméltóbb szakembereket.   
 
A díjat először 2013 májusában vehette át 57 kiváló versenyfelkészítő pedagógus az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyeken elért sikereik elismeréseként.
 
A díjat második alkalommal 2013 nyarán ítélték oda.  A nyilvános felhívásra összesen közel 799 jelölés érkezett. Egy jelöltnek legalább két ajánlóval kellett rendelkeznie, ajánlók lehettek intézményvezetők, kollégák, szülők és tanítványok is. A díjak odaítéléséről az EMMI, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet, az Oktatási Hivatal, MATEHETSZ és a Nemzeti Tehetségügyi Koordinációs Fórum delegáltjaiból álló zsűri döntött. A 799 jelölt közül összesen 437 fő részesült kitüntetésben.
 
2014-ben a Bonis Bona elismerésekre 500-nál is több jelölt közül kellett kiválasztani a bíráló bizottságnak azt a 63 kiváló pedagógust, akik elismerésben részesültek, további 49 eredményes versenyfelkészítő kolléga díjazására pedig a 2013-2014. évi OKTV díjátadó ünnepségen kerül majd sor. Így 2014-ben további 112 fővel gyarapodott a Bonis Bona kitüntetés tulajdonosainak köre.
 
„Kiváló versenyfelkészítő” díjban 2013-ban 202, 2014-ben pedig 15 versenyfelkészítő pedagógus részesült, akik legalább öt tanéven át eredményes munkát végeztek nemzetközi, országos és regionális tanulmányi, szakmai, művészeti és sportversenyekre való felkészítésben.
 
„Kiváló tehetséggondozó” díjban részesült 2013-ban 170, 2014-ben 34 tehetséggondozó, akik legalább öt tanéven keresztül kiemelkedő munkát végeztek olyan gyerekek és tanulók körében, akikhez hátrányos helyzetük, speciális nevelési igényük vagy fiatal koruk okán nem feltétlen kapcsolódik konkrét versenysiker, de fejlesztésük és támogatásuk meghatározza további tanulmányi életútjukat.
 
„Kiváló tehetségsegítő” díjat kapott 2013-ban 65, 2014-ben 7 tehetségsegítő, akik legalább öt tanéven át végeztek áldozatos munkát tehetséggondozó műhelyek működtetésében, tehetséghálózat-fejlesztő munkában illetve egyéb tehetségsegítő szervezői feladatokban.

Életműdíjat 2014-ben heten vehettek át több évtizeden át tartó, példaértékű tehetséggondozó munkájuk elismeréseként.
 
A díjazottak pénzbeli támogatásban részesülnek.
 
A díjak átadására második alkalommal 2013. augusztus 28-án, harmadszor 2014. március 25-én, ünnepi gálaest keretében kerül sor. Negyedik alkalommal pedig az Országos Tanulmányi Versenyt koordináló Oktatási Hivatal és az OKTV versenybizottságok jelölése alapján 2014. május 30-án adják át a díjakat. 
 
A Bonis Bona elismerés forrása 2013-ban a Nemzeti Tehetség Program NTP-OKD-M-12 és NTP-OKD-M-MPA-12 számú, 2014-ben a Nemzeti Tehetség Program NTP-OKD-M-13 és NTP-VD-M-13 számú pályázata.

2015 óta a felhívást az Emberi Erőforrások Minisztériumának Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárságához tartozó Új Nemzedék Központ a Nemzeti Tehetség Program keretében teszi közzé. További információ: https://bonisbona.tehetsegunk.hu/